|
|
Konfitura jagodowa
-pojemnosc: 300 ml
-masa netto: 340 g
-sporządzono z: 68 gowoców na 100 g produktu
-sklad: czarna jagoda, cukier, syrop glukozowy. |
|
Wartości na 100 g wyrobu:
Kalorie |
278 kCal
|
Błonnik |
1,1 g
|
Wit A |
0 mcg
|
Białko |
0 g
|
Cholesterol |
0 g
|
Wit C |
8,8 mg
|
Węgłowodany ogólem
|
mg
|
Cukier |
68,5 g
|
Wapń |
20 mg
|
Tłuszcze |
0,07 g
|
Sód |
28 mg
|
Żelazo |
0,49 mg
|
Syrop glukozowy dodawany do konfitury jest otrzymywany z ziemniaków i nie zawiera glutenu.
Niewielki dodatek syropu glukozowego zapobiega scukrzaniu konfitury. Jest to zgodne z tradycyjnymi recepturami. Maria Monatowa w swojej ksiażce kucharskiej z 1909 r pisze o przygotowaniu konfitur " Chcąc je ochronić od cukrzenia, należy dodać na dosmażeniu odrobinę syropu kartoflanego."
Czarne jagody dzięki obecności m.in. barwników glikozydów antocyjanowych są najlepszym antyutleniaczem z 60 przebadanych owoców. Jagody mają 38% więcej składników zwalczających wolne rodniki i zapobiegających chorobom serca niż czerwone wino. Uważa się, ze wzmacniają również naczynia krwionośne, poprawiają widzenie w ciemności. Działają regulująco na trawienie. Mają sporo garbników o działaniu ściągającym i zmniejszającym stany zapalne. Są od wieków stosowane jako środek pomocny w biegunkach u niemowląt. Mają działanie bakteriobójcze. Niszczą zarówno E.coli ,jak i Staphylococcus. Zawartość witamin w jagodach nie jest zbyt duża i różne źródła podają różne dane. Wg źródeł amerykańskich zaspakajają 31 % dziennego zapotrzebowania na wit. C, 20% zapotrzebowania na magnez.
|